Το μέλλον της γης είναι στα χέρια μας
Posted in Αειφορία

Η Ημέρα της Γης ορίστηκε το 2009 από τα ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ . Η  έμπνευση του θεσμού αποδίδεται στον ακτιβιστή Τζον ΜακΚόννελλ το 1969 σε ένα Συνέδριο της UNESCO στο Σαν Φρανσίσκο.  Αποτελεί μια ημερομηνία κατά την οποία διοργανώνονται εκδηλώσεις σε ολόκληρο τον κόσμο με στόχο την ευαισθητοποίηση σε περιβαλλοντικά θέματα, ειδικά στην εποχή που διανύουμε  είναι από τις σημαντικότερες  ημέρες του έτους. Με δεδομένο ότι η γη «νοσεί» τα τελευταία χρόνια, η ευαισθητοποίηση των ανθρώπων είναι πιο σημαντική από ποτέ.  

Στα τέλη της δεκαετίας του ’60 και στις αρχές εκείνης του ’70, όταν ο γερουσιαστής Νέλσον πρότεινε την ιδέα για την Ημέρα της Γης, ο πλανήτης δεν είχε ακόμα, συνειδητοποιήσει τις συνέπειες της επέμβασης του ανθρώπου στο περιβάλλον. Ωστόσο, κάποιες συνειδήσεις είχαν αρχίσει να ξυπνούν. Μετά τον Ιανουάριο του 1969, παρακολουθώντας τις τραγικές συνέπειες της μεγαλύτερης πετρελαιοκηλίδας που είχε δημιουργηθεί ποτέ στις ΗΠΑ μέχρι εκείνη την ημέρα, στο κανάλι της Σάντα Μπάρμπαρα, η οποία είχε ως αποτέλεσμα να πεθάνουν περισσότερα από 3,500 θαλάσσια πουλιά, καθώς και δελφίνια, φώκιες και θαλάσσιοι λέοντες, ο Νέλσον ανέλαβε δράση. 

Ο Αμερικανός γερουσιαστής δημιούργησε μία ομάδα 85 ατόμων για να προωθήσουν την ιδέα μίας ημέρας για το περιβάλλον. Στις 22 Απριλίου 1970, 20 εκατομμύρια Αμερικανοί βγήκαν στους δρόμους, στα πάρκα και στις πλατείες, για να διαδηλώσουν υπέρ της βιώσιμης ανάπτυξης και της προστασίας του περιβάλλοντος. Μέχρι το τέλος της χρονιάς, είχε δημιουργηθεί η Υπηρεσία Προστασίας του Περιβάλλοντος των ΗΠΑ και είχε ψηφιστεί ο νόμος για καθαρό αέρα, καθαρό νερό και προστασία των απειλούμενων ειδών. “Πήραμε ένα ρίσκο, αλλά δούλεψε”, δήλωσε ο Νέλσον, ο οποίος τιμήθηκε με την ανώτατη διάκριση για πολίτη στις ΗΠΑ, το Προεδρικό Μετάλλιο της Ελευθερίας, το 1995. 

Σήμερα η μάχη υπέρ του περιβάλλοντος είναι η μάχη υπέρ του μέλλοντος της Γης και καλούμαστε όλοι να στηρίξουμε αυτόν τον αγώνα.  

Ο καθένας με τον δικό του τρόπο. Άλλωστε το μέλλον της γης είναι στα δικά μας χέρια. Στο χέρι μας είναι να τρώμε σωστά χωρίς να διαταράσσουμε τις ισορροπίες, στο χέρι μας είναι να μην καταναλώνουμε υπερβολική ενέργεια, στο χέρι μας είναι ανακυκλώνουμε τα σκουπίδια μας, στο χέρι μας είναι να διαλέγουμε τον τρόπο ζωής που θα «πληγώσει» λιγότερο τη γη.  

Σύμφωνα με την WWF αν στην Ελλάδα ακολουθούσαμε συστηματικά τους κανόνες του μεσογειακού μενού εκτός από υγιέστεροι και νεότεροι ως οργανισμοί θα συμβάλλαμε: 

 • στη διεθνή απώλεια βιοποικιλότητας κατά περίπου 50%, στις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου κατά 35%
  • στη χρήση γης για καλλιέργειες κατά 20%
  • στη χρήση γης για βοσκοτόπους κατά 60%
  • στη χρήση νερού για την παραγωγή τροφής κατά 25%
  • στην πιθανότητα ευτροφισμού κατά 50% 

Την ίδια ώρα φαίνεται πως η ΔΕΗ κάνει την έκπληξη και σήμερα θα ηλεκτροδοτήσει 4.500.000 νοικοκυριά για 24 ώρες με ενέργεια αποκλειστικά από ανανεώσιμες πηγές, με τη δωρεάν διάθεση της υπηρεσίας GreenPass.

«Ως ο μεγαλύτερος πάροχος ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, εγγυόμαστε πως όση ενέργεια καταναλωθεί στις 22 Απριλίου (περίπου 35GWh), τόση θα δεσμευτεί από πιστοποιημένες ΑΠΕ της ΔΕΗ. Με αυτόν τον τρόπο, οι εκπομπές του διοξειδίου του άνθρακα (CO2) από οικιακή χρήση θα μειωθούν κατά 8.000 τόνους σε μία μέρα», αναφέρει η επιχείρηση.

«Στις 22/4, προσθέτει, δίνουμε έμπρακτα μία ανάσα για τη Γη, μέσα από μία δράση με ουσιαστικό περιβαλλοντικό αντίκτυπο, αλλά δε μένουμε μόνο εκεί. Δεσμευόμαστε για:

 • Μερίδιο 20% από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας στο μίγμα της ενέργειας μας μέχρι το 2023.
 • 1.000 σταθμούς φόρτισης ηλεκτρικών αυτοκινήτων μεσοπρόθεσμα και 10.000 μακροπρόθεσμα.
 • Επενδύσεις για την αντικατάσταση παλαιών Θερμικών Μονάδων Παραγωγής με νέες σύγχρονης τεχνολογίας».Μέσω της υπηρεσίας GreenPass η ΔΕΗ εξασφαλίζει ότι η ποσότητα ενέργειας που καταναλώνεται έχει παραχθεί από Ανανεώσιμες Πηγές. Μπορεί να προστεθεί σε οποιοδήποτε προϊόν ρεύματος και κοστίζει 0,8 ευρώ το μήνα.

 

Share this post

There are no comments

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Start typing and press Enter to search

Shopping Cart