Γιατι πρέπει να κόψεις τα λαστιχάκια πριν πετάξεις τη μάσκα σου
Posted in Αειφορία

Tο τεράστιο πρόβλημα που έχει προκύψει από την καθημερινή χρήση μάσκας είναι πλέον γνωστό. Οι ειδικοί σε ολόκληρο τον πλανήτη προειδοποιούν ότι βρισκόμαστε μπροστά σ’ ένα τεράστιο πρόβλημα. Πρόβλημα που θα το βρούμε μπροστά μας σύντομα καθώς οι δρόμοι, οι ωκεανοί και οι παραλίες είναι πλημμυρισμένοι από πεταμένες μάσκες.  

Μια βόλτα στην πόλη φτάνει για να κατανοήσει κάποιος τις ανεξέλεγκτες διαστάσεις που παίρνει η νέα υγειονομική βόμβα, δηλαδή η μάσκα μιας χρήσης. 

Πρόσφατα μάλιστα κυκλοφόρησε και ένα νέο #hashtag, από την οργάνωση All for blueπου προτρέπει να κόψουμε τα λαστιχάκια πριν τις πετάξουμε σε κάδους απορριμμάτων. Καθόλου τυχαία η συγκεκριμένη προτροπή καθώς έχει αποδειχθεί ότι τα λαστιχάκια όχι μόνο προκαλούν μόλυνση του περιβάλλοντος αλλά αποτελούν και παγίδα για τα ζώα. Είναι σοκαρίστηκες οι φωτογραφίες που κάνουν τον γύρο του διαδικτύου με πτηνά παγιδευμένα από τα λαστιχάκια μιας μάσκας που κάποιος πέταξε κάποια στιγμή στον δρόμο. Γι’ αυτό λοιπόν όχι μόνο «ξεφορτώσου» τη χρησιμοποιημένη μάσκα σου με τον σωστό τρόπο αλλά #κόψετολαστιχάκι  πριν την πετάξεις γιατι είναι κρίμα ένα ζωάκι να χάσει τη ζωή του εξαιτίας σου.  

Άλλωστε οι μάσκες μιας χρήσης είναι πλαστικά προϊόντα, που δεν είναι άμεσα βιοδιασπώμενα και μπορεί να διασπαστούν σε μικρότερα πλαστικά σωματίδια, που εξαπλώνονται στα οικοσυστήματα και μπορούν άνετα να καταλήξουν σε λίμνες, ποτάμια και σε ωκεανούς, όπου με την αποσύνθεσή τους μπορεί να παραχθεί μεγάλος αριθμός μικρσωματιδίων. 

Οι ερευνητές εξηγούν λοιπόν  ότι  όπως κι άλλα πλαστικά απορρίμματα οι μάσκες μιας χρήσης μπορεί να απελευθερώσουν επικίνδυνες χημικές και βιολογικές ουσίες, όπως η δισφαινόλη Α (Bpa), βαρέα μέταλλα και παθογόνους μικροοργανισμούς. Συμπέρασμα, μην ξαναπετάξεις τη μάσκα σου στο δρόμο, μόνο σε πράσινους κάδους απορριμμάτων και αφού πρώτα έχει κόψει τα λαστιχάκια.

Share this post

There are no comments

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Start typing and press Enter to search

Shopping Cart